Tatlı krizine girip mutfağı alt üst ettiğimiz, kenarda kalan çikolatalara ya da bayat bisküvilere saldırdığımız çok olmuştur. Yine benzer bir tatlı krizinde mutfakta bir sey bulamayınca evdeki malzemelerle kolayca hazırlanabilecek tarif aramaya başladım. Hazırlama süresi 10 dakika olan ve 1 saat gibi kurabiyeler için kısa sayılabilecek sürede yiyebileceğim bir tarif bulup denedim. İlk denemede kıvamı istediğim gibi olmasa da tadı güzel kurabiyeler yiyebildim. İnternetten bulduğum tarifi düzenleyerek ikinci denemede brownie kıvamında dışı çıtır, içi ıslak ıslak kurabiye yiyebilmeyi başardım.
Dilerseniz yazıyı uzatıp sizi sabırsızlandırmadan tarife ve yapım aşamalarına sırasıyla bakalım.
Brownie Tadında Nefis Çatlak Kurabiye Tarifi
- 6 tepeleme yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta
- 1 çimdik tuz
- 4 tepeleme yemek kaşığı kakao
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Yarım su bardağı pudra şekeri
Öncelikle 2 adet yumurtayı ve 1 çay bardağı toz şekeri şeker eriyinceye ve rengi beyazlaşana kadar çırpalım. Burada yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim.
Sonra içine 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya ve 4 yemek kaşığı kakaoyu ve 4 yemek kaşığı unu ekleyip malzemeler karışana kadar karıştıralım.
Bu işlemi kaşık ya da spatula ile yaparsanız daha kolay olur. Sonra azar azar kalan 2 yemek kaşığı unu da karıştırarak ekleyelim. Kaba ve kaşığa yapışan, brownie hamuruna ya da cıvık ekmek hamuruna benzer bir kıvam aldığını gördüğümüzde kurabiye hamurumuz hazır olmuş demektir.
Yumurtanın büyüklüğüne göre tarifte yazandan 1 yemek kaşığı az ya da fazla un kullanabilirsiniz.
Şimdi bu hamuru en az 40 dakika buzdolabında dinlendirip şekil verebileceğimiz kıvama gelmesini bekleyelim.
Buzdolabından hamurumuzu çıkartır çıkartmaz fırını fanlı olarak 170°C'ye ayarlayalım. Hamurdan kaşıkla ceviz büyüklüğünde parça alıp kabaca yuvarladıktan sonra pudra şekeri ile her yerini kaplayalım. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine araları açık olacak şekilde dizelim. Bu tarif ile porsiyonlamanıza göre 15 ile 20 arasında kurabiye çıkmakta ve standart fırın tepsileri ile 1 tepsi yeterli olmaktadır.

Isıtılmış fırında 8 ile 10 dakika arasında piştikten sonra kurabiyeleri çıkartıp soğumaya bırakalım. 10 dakika dinlendirdikten sonra brownie tadındaki nefis çatlak kurabiyeler yemeye hazır.
NOT: Kurabiyeler çatlamaya başladıktan 3 dakika sonra fırından alırsanız içi kurumadan ıslak ıslak kalmaktadır.
Şimdiden afiyet olsun.